Beckmans Kvällsskola gav ny inriktning på karriär

Uppgift på Beckmans Kvällsskola mode ledde till semifinal i den prestigefulla modetävlingen i Hyères för Maria Pauline Nordström och en presentation på senaste Fashion Week Stockholm i augusti.

Skapa plagg i udda material 

Men det började på Beckmans Kvällsskola 2014, då klassen fick i uppdrag att skapa ett plagg i udda material. Under en föreläsning med modedesigner och pappersdrottningen Bea Szenfeld (som också är en Beckmansalumn) fick hon en idé om en klänning av gummisnoddar.  

–Jag satt och vände och vred på några av Beas vackra arbeten i olika typer av papper, skissade och antecknade, och någonstans däremellan så fixade jag håret. Jag drog i hårsnodden jag hade runt min handled och så antecknade jag gummisnoddar i blocket. Jag köpte några olika varianter att testa; hårsnoddar, rågummiband och sådana små snoddar som används för att styla hundar och hästar. Rågummiband (av naturgummi) älskade jag direkt att experimentera med och det är dem jag alltid refererar till som gummisnoddar, berättar Maria Pauline.   

Sedan dess har Maria Pauline fortsatt att arbeta med gummisnoddar. 

–Det är ett underbart udda material att arbeta med. Jag får både experimentera med materialet för att hitta nya tekniker att knyta, fläta eller väva ihop gummisnoddarna, och det är ett mycket tids- och tålamodskrävande repetitivt handarbete som passar mig utmärkt. Det är ett ´levande´ naturmaterial som skiftar i temperatur beroende på hur uttänjt det är, som rör sig vackert utan att trassla ihop sig, är följsamt, sitter uppe på kroppen förvånansvärt bra och är bekvämt att bära frånsett tyngden i vissa plagg, berättar hon. 

Semifinal i International Festival of Fashion & Photography i Hyères 

I november 2014 skickade hon på eget initiativ in sin första gummisnoddsklänning från Beckmans Kvällsskola med designidé för en kollektion till den internationella designtävlingen 30th International Festival of Fashion & Photography i Hyères. Det året var Karl Lagerfeld Artistic Director för festivalen och antalet sökande var över 400. Maria Pauline valdes ut bland de 56 som gick vidare till semifinal! 

Egen modevisning under Fashion Week Stockholm i augusti 2017

Under åren som gått sedan dess har hon fortsatt att utveckla kollektionen vid sidan av sitt heltidsjobb och hela tiden haft i åtanke att presentera den för en publik. Till slut bestämde hon sig för att på egen hand ordna en presentation under modeveckan i Stockholm i augusti. Det blev ett privat arrangemang med familj, vänner, tidigare kursare och lärare på Kvällsskolan som publik och platsen hon valde var precis bredvid Djurgårdsbron. 

–Att visualisera plaggen på modell, i rörelse, i en vacker miljö och till musik är något jag gjort av och till under hela arbetet med kollektionen. Min grundidé för presentationen var att jag ville ha det i direkt anslutning till vatten. Rågummi är ett naturmaterial och jag ville förstärka det genom att ha presentationen utomhus med naturen som omgivning, berättar Maria Pauline och fortsätter –Och ända sedan projektet för Annika (Almqvist, lärare på Beckmans Kvällsskola mode) och Bea har jag fått fantastisk respons och uppmuntran för mina designidéer, handarbete och egna tekniker med gummisnoddarna från så många personer. Det har givetvis gett mig extra styrka att fatta sådana beslut som att delta i designtävlingen och att göra en egen presentation under modeveckan.  

Kvällsskolan blev starten på något nytt 

För Maria Pauline Nordström blev Beckmans Kvällsskola ett sätt att ändra inriktning på karriären och ett steg på vägen till att förverkliga sin dröm att jobba med modedesign. Hon har en MSc i ekonomi i bagaget samt flera års arbete som projektledare inom marknadsföring på olika platser i Europa. Att jobba strukturerat har hon med sig därifrån och förmågan att jobba på själv har hon gemensamt med alla som lyckats hitta sitt område som de älskar att hålla på med. Eftersom hon redan hade flera års studier bakom sig var det aldrig aktuellt att söka till Beckmans treåriga modeprogram. Istället blev Beckmans Kvällsskola mode starten på en ny inriktning, och det var också under kursen som allt föll på plats.   

–Jag lärde mig framförallt att förstå och visualisera varje steg i designprocessen. Att se hur vi (elever) utifrån samma inspirationskälla får så olika designidéer och hur vi lärde oss och uppmuntrades att tro på och ta tillvara på våra olika idéer och kreativa uttryckssätt är något jag bär med mig sedan dess. På ett mer existentiellt plan så har jag i modedesign hittat mitt sammanhang i livet, säger Maria Pauline. 

Om Beckmans Kvällsskola mode 

Vill du också prova på Beckmans Kvällsskola mode? Kursen är en 1-årig förberedande utbildning som ger en grundläggande orientering inom modedesign, modeteckning och mönsterkomposition. Den förbereder dig som ska söka vidare till högre designutbildningar, men passar också för dig som vill ta ett steg i karriären, kompetensutveckla dig eller ändra inriktning på ditt nuvarande arbete. Det är undervisning två kvällar i veckan och däremellan jobbar du på med olika uppgifter. Ansökan sker en gång per år genom arbetsprovsuppgifter (här hittar du exempel på tidigare års uppgifter). 

Vi öppnar ansökan måndagen den 22 januari på beckmans.se. Sista ansökningsdag för läsåret 2018/2019 är den 16 april. 

Nyheter

Visa mer