Beckmans + ALMA = Cocktail

13 glas och en karaff. Formstudenter fick i uppdrag av ALMA att ta fram glasprodukter på temat cocktail.

Utställning på ALMA

Glasen och karaffen visas i ALMA:s showroom på Nybrogatan 8 mellan den 29 september och 6 oktober. Vernissage kl 17-19 den 29 september.

–Utmaningen för studenterna har varit att genom en produkt tolka ett företag och samtidigt utveckla sitt eget formspråk. Att sedan få möjlighet att få sina designförslag uppblåsta av en av Sveriges bästa glasblåsare, Eino Mäkelä, och därmed ta del av den kunskap och yrkesskicklighet som han besitter, har gett studenterna insikt och förståelse för glasets möjligheter och begränsningar, säger Peter Nylander, lektor i produktdesign och rumsgestaltning på Beckmans och ansvarig för kursen.

Kurs som gett mersmak till materialet glas

För de flesta av studenterna var det första gången som de arbetade med materialet glas. Höjdpunkten var just själva uppblåsningen med Eino Mäkelä i Fredrik Nielsens hytta The Garage Stockholm i Årstaberg.

–Glas är ett otroligt spännande material att jobba med. Det har sin egen vilja och det går aldrig att veta exakt hur det kommer att bli vid blåsningen, så hela klassen har en enorm respekt för hantverket. En viktig lärdom för mig har varit att vara tydlig med vad jag tycker. På plats i hyttan finns det inte tid att vara osäker på vad jag vill med min formgivning, det är snabba formbeslut och det gäller också att stå på sig, säger Asta Florestedt, en av studenterna.

Om ALMA

ALMA är ett co-working space för kreatörer i Beckmans gamla lokaler på Nybrogatan 8. För att skapa en diversifierad och mångfacetterad miljö arbetar ALMA med platsspecifik design, konsthantverk och konst samt högkvalitativa Alma-specifika produkter.

Medverkande studenter

Anders Obel, Asta Florestedt, Ellinor Sixtensdotter, Elsa Ericson Ekdahl, Isabel Wagner, Jone Skarbøvik, Josefin Zachrisson, Julia Jondell, Kaori Agematsu, Matilda Ström Ellow, Mattias Rothman, Mira Bergh Edenborg, Olivia Tognelli Brontén och Sizar Alexis.

Tack till

ALMA, Gustaf Nordenskiöld, konstnär och gästlärare i kursen, Eino Mäkelä, Gunilla Kihlgren och Fredrik Nielsen

Nyheter

Visa mer