Basia Frydman på Beckmans

"Den lilla människans röst i en många gånger tröstlös värld". Så beskriver mångåriga Beckmanslektorn Anja Palmgren sin nära vän skådespelaren och Beckmansvännen Basia Frydman som gick bort i början av hösten. 

För Basia var alla uppdrag hon engagerade sig i lika viktiga. Dramaten eller Beckmans, äktheten, humorn och allvaret fanns där hela tiden. Generös, skarp, lyhörd, nyfiken och med ett djupt rättvisepatos kom hon till skolan med sin dramatenvagn med okänt innehåll samt ett antal leopardväskor hängande över axeln; aldrig kunde det vara för mycket leopard. Hon var den lilla människans röst i en många gånger tröstlös värld.

12 års samarbete med Beckmans

Det började någon gång tidig höst 2002 då jag och min nära vän Basia satt och fikade inte långt från våra respektive arbetsplatser, Beckmans, som då låg på Nybrogatan och Dramaten. Vi är ju grannar, sa vi, skulle inte vi kunna göra något spännande projekt tillsammans.

Det var början till något som skulle komma att bli ett långt samarbete som varade fram till 2014 och som startade med 13xRita. Idén förankrade jag hos skolans rektor Tom Hedqvist som var positiv. Han tyckte det lät som något innovativt och spännande för skolans studenter; att hitta nya kreativa vägar.

Vår idé var att låta studenterna på alla tre program tolka en text baserad på Staffan Göthes pjäs ”Ett lysande elände”. Och vilka handledare vi fick från Dramaten: Staffan Roos i regi, Inger Pehrsson i kostym, Anna Asp i scenografi.  Resultatet blev 12 kortfilmer där Basia agerade utifrån studenternas regi samt en scenuppsättning i skolans fik, hela aulan byggdes om till en sammetsröd biograf, där popcorn serverades i påsar som även innehöll manuset.  Loffe Palmgren arbetade med texten och Annika Berner ansvarade för de 12 kortfilmerna. På våren 2003 satte vi sen upp scenversionen på Elverket plus 12 monitorer med filmerna, hängande i gradängerna.

Radio Love 87,4 MHz

Några år senare, ny fika och sköna minnen från 13xRita.  Varför inte göra något liknande! Förra gången bytte några studenter bana och sökte sig till teaterns och filmens värld. Så 2007 var det dags igen för ett Dramaten/Beckmans-projekt: Radio Love 87,4 MHz av Carl-Johan Vallgren. En nyskriven pjäs som tvåorna på alla tre program fick sätta tänderna i. Handledning regi Staffan Roos, scenografi och kostym Bente Lykke Möller.

Jag som inte gärna flyger tvingades in i ett trångt flygplan byggt av formklassen på en av Dramatens scener med en neurotisk Basia Frydman som flygvärdinna och en korrekt Göran Martlinger som kapten och pianist. Rörlig grafik och marknadsföring, kostym och scenografi stod våra studenter för.

Små och stora Beckmansprojekt

Genom åren blev det många samarbeten med Beckmans studenter och lärare - i såväl små som stora kurser och projekt. I Washington visades 2008 filmen Judith  där Basia medverkade. Filmen ingick i ett projekt som en VK-klass gjorde med Annika Berner som projektledare. I projektet NK-Collection – Four Visions från 2011, medverkade hon i modefilmen som gjordes till projektet. Det sista Beckmansprojektet som hon medverkade i var 2014 då vi såg Basia i Jonas Eriks kortfilm och examensprojekt ”Last Day of Lux”.

Anja Palmgren

Nyheter

Visa mer