Formstudenterna Ella Westlund och Anne Harvala  får årets glas-stipendium från Svenskt Tenn för sina stormlyktor.">

Årets glas-stipendiater utvalda av Svenskt Tenn

Formstudenterna Ella Westlund och Anne Harvala  får årets glas-stipendium från Svenskt Tenn för sina stormlyktor.

Stormlyktor för Svenskt Tenn

Sistaårsstudenterna på Formprogrammet har under sex veckor utforskat glasdesign med Svenskt Tenn som uppdragsgivare. Årets uppdrag var att skapa en stormlykta för företagets ordinarie sortiment. Ella Westlund tog sig an uppgiften med huvudet fullt av intryck och inspiration från två månaders sommarpraktik i Japan.

­–Influenserna syns både i materialvalen och i valet av att göra något hantverksmässigt. Att lösa produktionen lokalt, genom att se styrkorna i hantverket och inte dess svagheter har jag också tagit med mig från Tokyo, berättar Ella.

Ellas lykta ”Lyfta” har ett rottinghandtag som löper runt stormlyktans öppning. På så vis kan man lätt flytta den med sig från matbordet till vardagsrummet.

–Jag ville att svenskt hantverk skulle möta japanska influenser. Att välja rotting som material blev då ett lätt val eftersom det inte bara är vackert, utan även böjbart. Dessutom tillverkas det av Larssons korgmakeri för Svenskt Tenn i Gamla Stan i Stockholm. Jag tycker att vi i Sverige ska ta vara på det traditionella hantverket vi har här och inte skicka produktionen utomlands i onödan, säger Ella.

Anne Harvala inspirerades i sin tur av Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson och hennes berömda bordsdukningar.

–Jag skapade Boro Bordslykta till det dukade bordet. Estrid Ericsson talade om ljuset, att skuggorna i ansiktet blir finare när det kommer lite uppifrån. Därav ville jag få lite höjd på lyktan, berättar Anne.

Stipendium - utveckla en prototyp i glas

Stipendiet innebär att Ella och Anne nu får möjlighet att ta fram en riktig prototyp tillsammans med Svenskt Tenn. Om prototypen sedan fungerar bra i produktion kan stormlyktorna tas in i Svenskt Tenns ordinarie sortiment. 

–Det blir spännande då exemplaret jag visade på vernissagen är en skiss, så proportionerna kommer att ändras lite, säger Anne.

Förra årets glas-stipendiater Tim Karlsson och Benjamin Curtis utvecklade sina glasprodukter tillsammans med Svenskt Tenn och de finns nu till försäljning i det ordinarie sortimentet.

Gästlärare

Kursansvarig har varit Peter Nylander, lektor på formprogrammet. Gästlärare har varit Gustaf Nordenskiöld, konstnär och formgivare, Fredrik Paulsen, formgivare, Erik Björk, formgivare och vikarierande lektor på formprogrammet samt Eino Mäkelä, glasblåsare.


Nyheter

Visa mer