Pione(h)er

Liza Forslund

Pione(h)er är en alternativ historietidning där tio utvalda kreatörer tolkat Sigrid Hjertén, Ada Nilsson, Barbro Alving, Anna Riwkin och Alva Myrdal.

Av dem som nämns i svenska elevers historieböcker är 85 procent män, vilket ger intrycket att kvinnor inte åstadkommit något i historien värt att nämna. Det har sedan andra vågens feminism gjorts upprepade försök att ge kvinnor den historieskrivning de förtjänar. Men motstånd från bland annat förlag som inte vill bekosta ändringar för att inkludera fler kvinnor gör att de fortfarande är underrepresenterade i historieböckerna. 

Mitt examensprojekt, Pione(h)er), är ett försök att åter påminna om att det finns kvinnor värda att komma ihåg när historien skrivs. 

Utöver berättelser om viktiga och intressanta kvinnors livsöden vill jag också erbjuda ett alternativt sätt att ta del av historia. Jag har därför i min publikation låtit fem kvinnliga skribenter och fem kvinnliga kreatörer få fria händer att göra en personlig tolkning av en kvinna i Sveriges moderna historia. Tidningen fungerar som en första introduktion i ämnet och jag hoppas att kunna väcka ett intresse hos andra att vilja fortsätta läsa om historiens fantastiska kvinnor.

Kontakt:
forslund.liza@gmail.com
+46 768 99 89 50
www.pioneher.com
www.lizaforslund.com

Visa mer