Jack Sauma, grundare av Mood Fabrics, en Beckmansalumn!

Jack Sauma, grundare av Mood Fabrics i New York, gick ut Beckmans för 43 år sedan (1973). Häromveckan kom han på besök och träffade några modestudenter som jobbar för fullt med sina examenskollektioner. 

Jack Sauma är uppvuxen i Libanon men hans föräldrar kom ursprungligen från Turkiet. I Libanon gick han i klosterskola och siktade på att bli munk. På grund av kriget tvingades han fly tillsammans med sin familj 1967 och kom då till Sverige. Vägen till modedesign och Beckmans gick via en bror som startade klädfabrik. 

Efter examen från Beckmans modelinje flyttade han till New York där han till en början arbetade med att sy upp kläder till berömda designers som Michael Kors, Geoffrey Beene och Pierre Cardin. På 80-talet började han sälja överblivet tyg från designerkollektioner till grossister och 1991 öppnade Mood Designer Fabrics. Butiken blev snabbt en succé och några år senare öppnade han även försäljning till detaljhandeln. Idag är butiken världskänd, mycket tack vare att den regelbundet synts i populära reality-serien Project Runway när deltagarna handlar tyg till de olika tävlingsmomenten.

Läs mer om Jack Sauma i New York Times

 

Blogg

Visa mer