Afshin Moeini - Religion eller tradition?

Afshin Moeini - Religion eller tradition?

 • Afshin Moeini - Religion eller tradition?
 • Christian Poppius - Sur strömming
 • Arthur Röing Baer - Sveriges nästa tronarvinge!
 • Andrea Andersson och Eddie Ćhgren - Tre svenska känslor
 • Christian Poppius - Är Allsćng för Alla?
 • Hanna Hein - Ett smörgćsbord!
 • Kim Brundin - En hyllning till fikat!
 • Lisa Hćgeby - Hem ljuva hem!
 • Ludvig Franzén - Svenskar och vädret!
 • Moa Wiking - Gustav Vasa som Pirate-Bay pirat!
 • Per Sturesson - Landet Lagom!
 • Rasmus Östgćrd Ohlson - Luffartecken!

Vad kommer efter hÀsten?

23 Maj, 2011

Studenter i visuell kommunikation leker med vÄra nationalsymboler i vÀgutstÀllning lÀngs med riksvÀg 80.

Vad kommer turisten att ta med sig som souvenir och minne från Sverige i framtiden? Kommer det fortfarande att vara dalahästar och tre kronor? Förstaårsstudenterna i visuell kommunikation på Beckmans Designhögskola fick under våren i uppdrag att symbolisera Sverige och svenskarna i framtiden. Resultatet visas i sommar på 12 stora dukar uppspända längs med riksväg 80 mellan Falun och Sundborn. Vägutställningen blir en introduktion till utställningen Dalarna i svart och vitt - Dalagrafiker från Carl Larsson och Zorn till idag som visas på Konsthallen Kvarnen till och med 14 augusti.

Vad valde då studenterna som framtida svenska symboler? Om du färdas längs med vägen kan du ladda ned appen "Efter hästen" och höra varje student berätta om sitt verk när du passerar. Annars kan du läsa deras korta texter nedan!

Per Sturesson: Landet lagom! Vad är egentligen lagom? För att gå till botten med vad som är lagom gjorde jag en undersökning. I olika experiment fick folk ta ställning till vilken symbolsom de tyckte kändes mest lagom. Och hur stor den skulle vara. Och hur den skulle placeras. Stortavlan visar resultatet. På Lagomexperimentet kan du se mer!

Arthur Röing Baer: Sveriges nästa tronarvinge! Datorgenererad spådom, skapad genom att digitalt kombinera kronprinsessan Victorias och prins Daniels ansikten.

Andrea Andersson och Eddie Ågren: Åh! Äh! Öh! Tre svenska känslor.

Lisa Hågeby: Hem ljuva hem! Tatuerat med thailändska tecken. Med bilden vill jag symbolisera svenskarnas årliga vallfärd till vad som kommit att bli svenskens andra hem.

Hanna Hein: Ett smörgåsbord! Jag hoppas att vi kan förbli ett land där nyfikenhet på andra kulturer får fortsätta berika vår kultur. Med min symbol vill jag slå ett slag för olikhet och ett välkomnande och vidsynt Sverige.

Kim Brundin: En hyllning till fikat! Som social tradition är det svenska fikat nästan unikt och i ett samhälle där digital kommunikation tar en allt större plats i våra liv finns det fortfarande inget som slår att träffas över ett hederligt fika. Det är en fin tradition som vi ska ta till vara på och föra med oss in i framtiden.

Ludvig Franzén: Svenskar och vädret! Något som är väldigt svenskt är att prata väder. Något som kanske är ännu mer svenskt är att klaga på vädret. Detta har jag illustrerat med metrologiska symboler.

Moa Wiking: Pirater på nätet? Snart ska vi byta motiv på våra pengar! Vad gör något till en symbol? Och vad säger det egentligen om ett land?  Jag tycker att den starkaste symbolen, för Sverige är Internet och fildelning. Gustav Vasa som en Pirate Bay-pirat är min visualisering av detta.

Christian Poppius: Är Allsång för Alla? Allsång är en bra tradition att ta med sig till framtiden. Det är åtminstone en plats där alla kan vara sams.

Afshin Moeini: Religion eller tradition? I flera tusen år har vi samlats kring religiösa högtider. Idag är det dock våra traditioner som för oss samman, och allt tar större plats, medan religionen tappar sin kraft. Krsitendomen har blivit en tradition i Sverige precis som midsommar.

Rasmus Örtgård Ohlson: Luffartecken! Förr märkte luffare platser så att andra luffare skulle veta vad det var för folk de kommit till. Den stora cirkeln, med den mindre i betyder: Här finns mat och pengar! Det gamla luffartecknet säger allt om Sverige!

Christian Poppius: Sur strömming. Denna traditionella delikatess väcker många känslor! För att vi inte bara ska ha sura strömmingar i framtiden lönar det sig att fortsätta tänka på miljön och se till att sjoar och hav hålls rena.

Ansvariga för kursen var Annika Berner, utbildningsansvarig visuell kommunikation och Lars Fuhre, lektor i visuell kommunikation. Handledare var Christina Britton.

UPPDATERING: Se klipp från Gomorron Sverige/Typiskt svenskt 6 juni där studenterna berättar om utställningen. 

 

Kategorier: Visuell kommunikation, UtstÀllning

Aktuellt