Foto Erika Gunnerblad

Foto Erika Gunnerblad

  • Foto Erika Gunnerblad
  • Foto Erika Gunnerblad.

Glasstipendium till Beckmansstudent

19 Okt, 2011

Erika Gunnerblad i F12 fick Design House Stockholms glasstipendium för sina minneskapslar.

Stipendiet delades ut för första gången i år och är kopplat till en sex veckor lång kurs i glasformgivning för sistaårsstudenterna på formlinjen på Beckmans Designhögskola. Uppgiften var att formge förvaring till en personlig ägodel med stark emotionell laddning.

Erika fick idén till sin minneskapsel vid ett besök på en ö i Stockholms skärgård. "I stugan där jag bodde fanns dioramor med fjärilar och kryp som var vackra bakom glas, och som associerade till förstoringsglas som är användbara för att studera och montera insekter. Många föremål är ofta små till storleken men kan ändå ha stor personlig betydelse. Genom att använda det handgjutna glasets förstorande effekt vid formgivningen av en minneskapsel för personliga ting, är resultatet en tilltalande förvaring för sådana. Processen innebar mycket arbete och möjligheten att bekanta mig med metoder och material som jag har begränsad erfarenhet av. Under arbetets gång har jag lärt mig om arbete i glas, och också samarbetat med en professionell glasblåsare. Inför gjutningen av glaslocken var det svårt att förutsäga resultatet, som i slutändan blev lyckat", berättar Erika.

Stipendiet innebär att Erika får tillbringa en dag i Design House Stockholms nya glasbruk Vet Hut i Boda, Småland, och arbeta med sitt projekt tillsammans med hyttmästaren Christopher Ramsey. Juryn som valde årets stipendiat bestod av formgivaren Nina Jobs samt Pia Karlsson och Anders Färdig från Design House Stockholm. I sin motivering betonade juryn det vinnande bidragets konstnärliga höjd och att det på ett sinnrikt sätt utnyttjar både materialet och hantverkets styrka, "en minneskapsel där man kan studera de små, små detaljerna som berör".

Handledare för glaskursen var Peter Nylander, adjunkt på formlinjen, samt Carina Seth Andersson, formgivare.

 

Kategorier: Stipendium, Form

Aktuellt