Tove Janssons och Per Emanuelssons vinnarbidrag.

Tove Janssons och Per Emanuelssons vinnarbidrag.

  • Tove Janssons och Per Emanuelssons vinnarbidrag.
  • Tove Janssons och Per Emanuelssons vinnande herrsko.
  • Maria Lundqvists bidrag.
  • Utan de avtagbara fotbojorna.
  • Maria Lundqvists herrskor.
  • Madeleine Vintbacks vinnande damsko.

Skotävlingen Shoemania

18 Aug, 2009

Tag en slät dam- och herrsko och skapa två avantgardistiska men ändå brukbara skor. Tove Jansson, Mode 11, tog hjälp av kedjor, Madeleine Vintback, M11, av träklossar och Maria Lundqvist, också i Mode 11, av en militär belysningsstolpe.

Det var Agenturföretagen och Nordens sko & väskmässa som ordnade skotävling Shoemania under Stockholms nyss avslutade modevecka. Tove Jansson formgav vinnarskorna tillsammans med Per Emanuelsson som just gått ut masterprogrammet i design på HDK.

Såhär beskriver de sina ”Chain Shoes”: ”Skorna uttrycker kontrasten mellan tyngd och lätthet, elegans och råhet, komplexitet och enkelhet, rörelse och förankring. För att skapa dessa kontraster har vi valt att arbeta med metallkedjor i olika stadier av åldrande. Kedjornas funktion är både som bärande konstruktion och som skapare av illusionen av att inte nå ner till marken eller behärska en given form.”

I damskorna är några av kedjorna del av den bärande konstruktionen medan andra är rörliga. Tanken är att skorna i rörelse ska ge ett dubbelt och förvillande uttryck. I herrskorna skapar de rostiga och åldrade kedjorna komplexa mönster och former som förändras beroende på betraktarens position.

Juryn bestod av Camilla Thulin, modeskapare, Henrik Mattsson, art director, Sara Winter,  och Gilis Hagelin, L&P Nierenburg. Deras motivering lyder: "Med enkla men genomtänkta medel får designerna fram ett fullbordet helhetsintryck av hög klass. En idé som kan funka i framtiden."

Madeleine Vintback vann första pris i kategorin bästa damsko med motiveringen: ”I en fulländad harmonisk framtoning ser vi ett nyskapande i arkitektonisk anda. Ett fantastiskt hantverk!” Inspirationen till skon kommer från spelet mellan fiktion och verklighet. Konstruktionen är uppbyggd av delar helt beroende av varandra.
-Genom att sammanföra geometriska block av trä med den klädda översidan av skon vill jag visa på detta inbördes spel mellan olika former. Skinnet kommer från en gammal läderjacka och träbitarna är rester från ett snickeri, berättar Madeleine.

Maria Lundqvists bidrag blev också uttagen till tävlan. Hennes skor är inspirerade av filmen Mad Max och dess postapokalyptiska framtidsvision; i ett samhälle tömt på resurser blir materialbegräsningen den direkta utgångspunkten. Alla delar på skorna förutom skinnet, består av överblivet material från en militär belysningsstolpe samt en skrotad pelletsbrännare. Fotbojorna till damskorna är avtagbara.

Kategorier: Mode, Tävling

Aktuellt