Skiss till Johannes Leijonbergs väska till höger, inspirerad av Romantiken, Camilla Moraths, inspirerad av sneakers, till vänster.

Skiss till Johannes Leijonbergs väska till höger, inspirerad av Romantiken, Camilla Moraths, inspirerad av sneakers, till vänster.

  • Skiss till Johannes Leijonbergs vska till hger, inspirerad av Romantiken, Camilla Moraths, inspirerad av sneakers, till vnster.
  • Skiss till Elsa Sunessons vska dr bland annat arkivskp inspirerat.
  • Vska skissad med en excentrisk dam i tanke. Av Lisa Holmberg.
  • Anna Piaggi har inspirerat Lisas vska.
  • Besk p Trnsj garveri.
  • Skinnen pressas.
  • Workshop med modedesignern Jenny Ocholla Ayayo.
  • Johannes Leijonberg.

Palmgrens + Beckmans = 31x27x9

31 Mar, 2011

Vad har två arkitekter, sneakers, arkivskåp, en överstrykningspenna, romantiken, måttlighet, excentricitet, transsexualitet, 1940-tal, unga bandys, formpressade förpackningar och plastpåsar gemensamt?

De har alla fungerat som inspiration för Beckmans Designhögskolas modestudenter när de nytolkat Palmgrens klassiska rottingväska. Väskföretaget Palmgrens har en lång tradition av välgjorda läderprodukter från egen ateljé. När de nu låtit studenter på modelinjen samt linjen för reklam och grafisk form få fria händer har en gammal hantverkstradition på ett innovativt sätt knutits samman med morgondagens formgivare.

Projektet inleddes med ett studiebesök på Tärnsjö garveri där allt skinn som Palmgrens använder tillreds. Studenterna fick följa hela kedjan, från att skinnen anländer från slakteriet till att det torkas och slutbehandlas. Därefter hölls en workshop tillsammans med modedesignern Jenny Ocholla Ayayo. Utifrån målgruppsanalys och skissprocess har studenterna sedan fritt formgivit och producerat varsin väska för Palmgrens. Den enda förhållningsregeln har varit rottingväskans mått 31x27x9.

Studenterna i årskurs 2 på Reklam och grafisk form har i sin tur fokuserat på fotografi och har tillsammans med professionella modefotografer tagit fram en unik bild för varje individuell väska. Tillsammans ställer studenterna ut ett färdigt accessoarkoncept, skissböcker, prototyper och fotografi i Palmgrens butik.

En vinnare ska också utses. Modejournalisten Cay Bond, konstnären/designern Martin Bergström och Palmgrens vd och designer Catharina Herré ska tillsammans välja ut tre finalist-väskor. Vinnaren kommer att få sin version av rottingväskan producerad i begränsad upplaga.

Utställningen visas 1 april - 14 april i Palmgrens butik på Sibyllegatan 7.

Kategorier: Utställning, Mode, Workshop, Palmgrens plus Beckmans, Visuell kommunikation

Aktuellt