Till vänster Fanny Ollas, mitten Tini Andersson och till höger Jonna Sjögren.

Till vänster Fanny Ollas, mitten Tini Andersson och till höger Jonna Sjögren.

  • Till vnster Fanny Ollas, mitten Tini Andersson och till hger Jonna Sjgren.
  • Tini Anderssons
  • Jonna Sjgrens
  • Klara Sjons Nilssons
  • Josefin Arnells
  • Mathilda Sandstrms
  • Erik Annerborns

Ikonunderkläder

22 Apr, 2009

Mode årskurs 2 har deltagit i Triumph Inspiration Award 09. Uppgiften bestod i att ta fram ett koncept för underkläder på temat “Ikoner“.

Tini Andersson vann den svenska semifinalen med sin kreation ”Milton's Triumph”, inspirerad av världens mest framgångsrika hopphäst. I höst kommer hon att åka till Milano för att representera Sverige i den internationella finalen av tävlingen. På andra plats kom Jonna Sjögren som inspirerats av Kleopatra och på tredje plats Fanny Ollas med sin kreation ”Pippi Långstrump”. I juryn satt Martina Bonnier, modechef på Damernas Värld, Marie-Louise Nordin, lektor i Mode på Beckmans och Sofie Lindahl-Jessen, marknadschef på Triumph. 

Studenternas ikoner spänner över historiska och fiktiva personer, men också Berlinmuren och ett speciellt djur har fått bli ikoner. Klara Sjons Nilsson har hämtat inspiration från sin mormor med det stora hjärtat men med det korta tålamodet. Allt ska gå snabbt, och därför älskar hon tejp. Carina Sahlins ikon är den dadaistiska konstnären Hannah Höch vars konst bland annat handlade om synen på skönhet och den moderna kvinnan som gick emot samhällets normer. Med sin outfit har hon velat skapa en ny kropp, där assymetriska, tillklippta delar kombineras till en helhet med vridna höfter, olika långa ben och olika stora bröst - ett alternativ till den perfekta kropp som ofta förknippas med fina underkläder.

Tove Janssons litterära gestalt Det osynliga barnet, som bleknade i konturerna när hon bodde med en ironisk släkting, är förebilden till Mathilda Sandströms underklädeskoncept. Hon har gett sig på en fri tolkning av historiens utgång; det osynliga barnet som blev synligt igen. En lika mörk som lättsam historia tolkat i underkläder.

Disa Treutigers ikon är en stark och modig person som följer sitt hjärta och går sin egen väg och här är det Jeanne D’Arc som inspirerat. Josefin Arnell har i sin tur inspirerats av rovdjuret den svarta änkan. I hennes outfit har spindeln fångat allt det bästa - Friheten! Hästarna som vill springa på slätten och snäckorna som vill ligga i sanden har Svarta änkan klistrat fast som troféer på sin kropp.

Kategorier: Mode, Tävling

Aktuellt