Formstudent en av dem som prisas för socialt hållbarhetsprojekt

Formstudenten Klara Hedengren är en av medarbetarna till tidningen Skärholmen interiör som nu utsetts till ”Årets hållbarhetsprojekt” av tidningen Form på Stockholm Furniture Fair.

”Framtiden knackar på”

Skärholmen interiör är en unik samproduktion mellan Design Lab S, barn från området och Sveriges ledande design och inredningsfotografer. Magasinet lyfter framtidens formgivare och vad hem och design kan vara idag. 

”Det talas mycket om hållbarhet i mässammanhang – men då handlar det oftast om material och återvinning. Social hållbarhet står inte lika högt på agendan. Med tidningen Skärholmen Interiör vänder Design Lab S i Skärholmen blicken åt ett annat håll – redaktionen, bestående av barn i åldern 9 till 13 år, har i samarbete med skribenter och fotografer skapat ett inredningsmagasin som utmanar normerna med hemma hos-reportage hos människor i förorten. Framtiden knackar på!,” skriver juryn om projektet.  

Roligast jobbet någonsin 

Tillsammans med Malin Dahlberg på Designlab S och en redaktionsgrupp av barn som är stammisar på Labbet, har Klara tagit fram den alternativa inredningstidningen. Stammisarna är mellan 9-13 år och det är de som har fått bestämma tidningens innehåll som Klara sedan fått vara med och förverkliga.

–Det är det absolut roligaste jobb jag någonsin har haft! Det har gett så mycket till mig själv och min egen verksamhet. Barnen har så mycket roliga idéer och de har fått mig att utmana min egen designprocess. På en designutbildning får man lära sig att skissa först och bygga sen, men barnen har ett helt annat förhållningssätt till processen, ofta börjar de bygga direkt, berättar Klara.

Du kan köpa Skärholmen interiör på Design Lab S hemsida, i tidningen Forms monter på Stockholm Furniture Fair samt i tidningens egen monter på mässan, C17:44.

Om Design Lab S 

Design Lab S är en kollektiv designstudio i Skärholmen som vill verkar för var och ens rättighet att uttrycka erfarenheter, upplevelser och perspektiv i form av estetiska avtryck i samtiden. Sedan 2013 engagerar Labbet professionella designers och barn mellan 8 och 15 år i kollektiva skapandeprocesser, även personer över 80 år välkomna. Barnen som besöker labbet bjuds in som jämlika medarbetare, med lika stor agens i designprocessen som professionella designers.

Nyheter

Visa mer